Verhaaltjes

Dakpannenmozaiek

7 december 2021

Over dakpannen, stoelen en een mooi gedichtje. Met doe-opdrachten.

Een tijdje terug schreef ik een artikel in het Eindhovens Dagblad over een staande klok, een unieke ‘Wassen’ klok. Het Kapittel van Oirschot * verwierf dit bijzondere ‘staand horloge’. Er werd mij verteld dat vroeger alle tijdsaanduiders ‘horloges’ werden genoemd; een klok (met klepel) hing namelijk in de klokkentoren. En een klok met een kast eromheen en in dit geval 254 cm hoog werd een staand horloge genoemd.

Het ‘staand horloge’ uit begin 19e eeuw van horlogemaker Wassen uit Oirschot staat opgesteld in het gemeentehuis van Oirschot en is te bezichtigen. De kop vertoont een bijzondere tekening van het Oude Raadhuis en het marktplein met volk en twee schommelende kinderen. Het is een mooi tafereeltje (sowieso, een vol marktplein, wanneer zou dat weer kunnen…) en de mechaniek is bijzonder. De wijzers, wonderschone fijne krullen, zijn ingelegd met bladgoud. Ik zou zeggen: bewonder.

En als je dan toch in de buurt bent, bezoek eens de bovenverdieping van het Oude Raadhuis. Trap op, bordes op, naar binnen bij Visit Oirschot, en vraag of je de bovenverdieping eens mag bezoeken. Het uitzicht op het marktplein, de gevels en het dakpannenmozaiek is Dickiaans en stelt niet teleur.

Boven is nog meer te bezichtigen dan alleen het fraaie uitzicht. Het Kapittel heeft in een van de kamers een mini-expositie van de echte Oirschot stoelen ingericht. De meubelindustrie van vroeger hóórt immers bij Oirschot, we zaten allemaal wel eens op de Grote Stoel. In de kamer staan verschillende stoelen opgesteld, ga eens kijken of je de modellen herkent. Ik was verrast en herkende een klein hoekstoeltje uit het huis van mijn ouders.

* Het Kapittel van Oirschot stelt zich ten doel om objecten die van belang zijn voor de Oirschotse culturele geschiedenis, veilig te stellen voor het nageslacht en toegankelijk te maken voor de bevolking. 

Nog even over die Grote Stoel: eronder ligt in een goudkleurige plaquette een gedicht van een van de Rederijkersleden, ooit gelezen? Mocht je er langs wandelen, lees maar eens. Hier alvast een voorproefje:

Plaquette onder de Grote Stoel met gedicht van een Rederijker van Sint Katrien, uit 2006.

(Dit was een aflevering van ‘Ontdekjeplekje’. Er zijn nog meer plaquettes in het centrum te vinden trouwens. Doe opdracht. Ik hoor graag of je ze weet te vinden.)

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter