Verhaaltjes

Koningsdag 2018

27 april 2018
Koningsdag

Mooi hoor.

Zon. Mooie markt. De koopgoot. Gezellige mensen. Reuring. Muziek. Dans. Goeie koffie. Springkussens. Workshops. Lintjes. Het was er allemaal.

En kinderen. Heel veel kinderen. Ze kochten en verkochten. Dino’s. Knuffels. Lollies. Snoep. Puzzels. Boeken. De eerste uren van de dag waren voor de verkoop. Voor slenteren langs dekens met koopwaar. Maar ook voor praatjes met elkaar. Er hing aardigheid in de lucht. De harmonie speelde hun mooiste noten. Bij een feestdag hoort een harmonie. Fijn dat ze er waren. Ik zat vandaag midden op de markt, echt in het midden. Het sjouwen van spullen en een paar tuinstoelen deed even zeer na een gezellige koningsnacht bij de brouwer, maar het was de moeite waard. Wat fijn, die autovrije markt. Tot werkelijk waar zes uur heeft dochter haar winkeltje open gehad. Af en toe moest ze weg en bemande ik de toko. Er was leuke aanloop bij onze santenkraam. Aanloop die bleef hangen. Wij hadden immers zon. En lekkere tuinstoelen. De kraampjes van de koopgoot (de weg rond de markt) braken op maar wij bleven open. En we verkochten ook nog ook. Dan weer een springtouw. Dan weer een gogo. Ja ja, een gogo. Ruimt zo lekker op… Ook werden de mooiste knikkers zorgvuldig uitgezocht. De wat mollige vettige vingertjes van de kopers verdwenen in kleine portemonneetjes.  De aanloop bij onze kraam werd groter, onze dochter verdween naar alle hoeken van de markt, en de zon bleef schijnen. Een hond schrokte een zelfgebakken cup cake naar binnen. Tegen vijven liep een peuter de kraam binnen en vertrok met een emmer knikkers. Even ingrijpen dus. Want niet aan denken van knikker in neus of zo. Na een tijdje verscheen een grote familie, opa en oma, kinderen en kleinkinderen. Het kleinkind van drie nam onze roze poppenwandelwagen ter hand en liep zo aan. “Ja, meenemen! Goedzo! Mag jij hebben!” Wanhopige blikken van de ouders richting mij, maar ik dacht alleen maar aan de nieuwe verkregen ruimte in ons huis.  Een kind verscheen op skeelers. Op de markt. Niet echt de allerbeste skeelerbaan. Maakte haar niks uit. Vlot rolde ze over de kleine keitjes. Wij haalden een chinees tomatensoepje bij een foodtruck. Ik zag iets verderop een vriendengroep met kleine kindjes aan de ‘vloerfriet’. Waarbij de zak friet werd leeggeschud op de provisorisch opengescheurde papieren tas van de Put. Een vrolijke vader met peuter danste midden op de ster van de markt. Jan  Huigen in de ton. Onder de tent was een gezellige drukte. Er was klets. Er was een waterpomp. Met heel veel spelende kindjes eromheen. Er was zelfs een prins Maurits.  Er hing aardigheid in de lucht. En zon. Twee ingrediënten waar iedereen naar gesnakt had.

Dankjewel Koning! Dankjewel Oirschot! Tot volgend jaar.

 

 

Kijk ook eens naar

3 Reacties

  • Reply Jet 28 april 2018 at 10:20

    En zo wast!

  • Reply Lieske 28 april 2018 at 19:21

    Weer als van oudsher! Super leuk!

  • Reply Hedwig Bressers 29 april 2018 at 12:51

    Heerlijk Margot dat ik op deze manier toch mag genieten van jouw heerlijke vertelsels…. ik hou ervan…. En idd aar was het een mooie koningsdag ??

  • Laat een reactie achter