Verhaaltjes

Beugel

7 december 2017

(Photo by Uriel Soberanes on Unsplash)

Voor De Uitstraling, editie Oirschot, week 48-2017

 

Binnenkort brengen ook wíj een bezoek aan de orthodontist. Onze dochter is aan de beurt om haar tanden in een keurige, gladde, fraai gevormde witte boog neer te zetten. Eigenlijk valt het allemaal nog wel mee, zo schots en scheef staat het niet. Maar als ik haar gebit vergelijk met dat van haar zus, zie ik ook wel verschil. Vorig jaar vroeg ze er al verschillende malen om. ‘Wanneer krijg ik nou een beugel?’ Ze kon haast niet wachten, leek het wel. Ik heb er even over na moeten denken. Want zoals ik zei, het valt allemaal wel mee. En ik ben een beetje afkerig aan het worden van al dat perfectioneren in onze maatschappij. Haar tanden staan toch goed? Ze kan ermee bijten, eten, kauwen. Waarom een beugel? Omdat dat mooier is, rechte tanden? Omdat dat bij het ideale plaatje hoort? Ik vind dat wat iedereen doet en mooi vindt, dat helemaal zelf moet weten. Doe waar je je goed bij voelt. En ik voel me goed bij Toni Willé. Die zangers van Pussycat. Als ik een clip voorbij zie komen met de klassieker ‘Mississippi’ kijk ik vol bewondering naar haar tanden (KLIK).

Ik was laatst op een hockeyclub in Eindhoven en zag daar een team meiden staan, in de leeftijd van zestien, zeventien jaar. Ze hadden hun clubtenue aan dat uiteraard al voor eenheid zorgde. Ze droegen ook allemaal een hoge paardenstaart. De lengte was gelijk. En allemaal hetzelfde gebit. Ik keek nog om me heen of ik niet in een of andere aliënfilm was beland, maar nee, het was gewoon bij Oranje-Rood. Alhoewel, hun paviljoen lijkt wél op een groot ruimteschip. Anyway, rillingen bij mij. Nee, dan zie ik dus liever Toni Willé. Of mijn tante. En laatst nog, een klant op mijn werk; allemaal een spleetje tussen de tanden. En dan denk ik: heerlijk!’ Gewoon een gebit een gebit laten’. Bij onze dochter is er blijkbaar meer aan de hand en zullen we toch aan de bak moeten. Wordt het een activator, een headgear of een vaste beugel? Het orthodontische jargon treedt binnenkort ons huis binnen. Onze dochter zal blij zijn dat ze mag beginnen. Dat zal daarna wel afnemen, die blijheid. Maar uiteindelijk met mooi resultaat. Ach ja, wat zeur ik eigenlijk? Een beugel is zo gek nog niet. Het houdt de boel in ieder geval recht én op z’n plek.

Kijk ook eens naar

3 Reacties

  • Reply Francien 7 december 2017 at 21:06

    Mooi stukje, Margot. Niks erger dan eenheidsworst, maar wat moet dat moet. Nostalgische Pussycat, heerlijk om weer te zien/horen.

  • Reply E. 8 december 2017 at 12:54

    en welke orthodontist mag de klus gaan klaren…..

  • Laat een reactie achter