Verhaaltjes

Spreekbeurt

25 juni 2017
Leopard, luipaard

Ik schreef wat af afgelopen week. Deze onderstaande column verscheen in De Uitstraling van week 24-2017. Op mijn eigen website schreef ik over Ibiziaanse zandkorrels en Club XaXa van Wesley en Yolanthe (KLIK HIER). En op de facebookpagina van De Uitstraling legde ik uit waar mijn inspiratie voor de columns vandaan komt (KLIK HIER).

 

 

Spreekbeurt.

‘Wij doen onze spreekbeurt over ‘The Big Five’. Dat zijn vijf dieren in Afrika die door toeristen graag gespot willen worden. Bij The Big Five horen de olifant, de leeuw, neushoorn, het jachtluipaard en de buffel. Je denkt misschien dat de giraf er ook bij hoort omdat hij zo groot is, maar hij is niet zo sterk en daarom hoort hij er niet bij’. Onze jongste dochter en haar vriendin oefenen bij ons thuis de spreekbeurt die ze samen de afgelopen weken al giebelend, van de stoel af springend, de tuin in rennend en naar de computer terugkerend aan het voorbereiden zijn. Een spreekbeurt bedenken is al een hele klus, helemaal als je hem ook nog samen doet. Veel leermomenten. Afspraken maken, wie kan wanneer? Wie doet wat? Wie haalt welk biebboek? Ik bemoei me er niet al te veel mee. Als ze vragen hebben, help ik ze op weg. Maar ze raken zelfstandiger, merk ik trots. Dus veel hulp is niet nodig. Via via hoor ik dat er iemand in ons dorp woont die veel over deze dieren weet. Ik opper het idee om telefonisch vragen te stellen. Leermoment twee, denk ik. Want hoe voert dochter een telefoongesprek? Al dat onlinegebeuren van tegenwoordig moet ook een tegenhanger hebben, vind ik. Nu is mijn dochter online nog niet echt actief, het is dan ook meer een spiegel voor mezelf. In elk geval, echte gesprekken voeren, intonatie horen, dat kan geen kwaad. We oefenen kort het gesprek. Daarna mag ze ‘echt’ bellen, met de luidspreker aan. Ze verbaast me met haar goede stem, duidelijke vragen, nette manier van reageren en het bedanken voor de informatie. Mijn oudste dochter en ik kijken elkaar verrast aan. ‘Dat ging super!’ In de week van de uitvoering oefenen de meisjes zowat iedere dag. Ik leer van alles. Over de verschillen tussen de Afrikaanse en Aziatische olifant (grootte van de oren). Leeuwen blijken luilakken. Ze slapen wel drieëntwintig uur op een dag! En het jachtluipaard kan wel 105 kilometer per uur rennen. Voor hun tomeloze inzet besluit ik om iets te doen voor de meiden en rijd richting Hilvarenbeek. Bij de receptie van de Beekse Bergen(KLIK) bestel ik een emmer olifantenpoep. Het blijkt goed te zijn voor de rozen. En ik steun het goede doel. Leermoment drie. Jammer dat de neushoornpoep uitverkocht was, trouwens.

Kijk ook eens naar

Geen reacties

Laat een reactie achter